Buddhavacana
                                                                                                          "woorden van de Ontwaakte"
 

 

Monnik zijn kan je gezondheid schaden.

Nadat vorig jaar bij een grootschalig onderzoek al was gebleken dat 60 procent van de Thaise monniken met overgewicht en de daaraan verbonden ziekten (diabetes, hartkwalen…) te kampen heeft, trekken nu de autoriteiten in Sri Lanka aan de alarmbel. De bevolking wordt gevraagd om minder zoet en vetrijk voedsel aan de monniken te geven.
Een monnik, in de Theravada traditie, wordt bhikkhu genoemd wat letterlijk ‘bedelmonnik’ betekent.
Zij leven dus van het voedsel dat leken hen geven.
De traditie wil nu dat het geven van voedsel aan kloosterlingen voor verdiensten en goed karma zorgt.
Deze maaltijden worden dan ook met de grootste zorg bereid. Aan schenkers is er bij de grote kloosters geen gebrek. Wil je een maaltijd voor de monniken bereiden dan is er een wachtlijst van meer dan een jaar.
En als het dan uiteindelijk aan jou is probeer je natuurlijk een feestmaal te bereiden waarbij zoete cakes en andere versnaperingen niet mogen ontbreken.
Omdat een monnik eet wat hem wordt voorgezet en niet kieskeurig of selectief te werk mag gaan eet hij door de veranderende voedingsgewoonten, tegenwoordig teveel suiker en vet.
Het ministerie van volksgezondheid raadt de bevolking dan ook aan een maaltijd te bereiden bestaande uit rijst met lange korrel, drie soorten groenten en twee soorten fruit. Er wordt ook aangedrongen om cakes en andere zoetigheden achterwege te laten.

Bron: The Buddhist Channel 16 december 2012