Buddhavacana
                                                                                                  "woorden van de Ontwaakte"
 

Sagesses Bouddhistes.

 

Onlangs kreeg ik een nieuwsbrief over een documentaire van de Nederlandse BOS (Boeddhistische Omroep Stichting). Daarin werd de BOS omschreven als de eerste en enige boeddhistische omroep in de westerse wereld. Technisch en juridisch gezien kan dit misschien wel kloppen; wie ben ik om daar aan te twijfelen.
Maar het is zo dat ik al sedert midden jaren negentig op een Franse zender naar boeddhistische uitzendingen kijk.
Even wat opzoekwerk, dus.

Vanaf 5 januari 1997 zendt de UBF (Union Bouddhiste de France) op France 2 wekelijks een boeddhistisch magazine uit; eerst onder de naam ‘Voix Bouddhistes’, gepresenteerd door Catherine Barry, en later (vanaf 2007) als ‘Sagesses Bouddhistes’, gepresenteerd door Aurélie Godefroy.

De uitzending is te bekijken op France 2, elke zondagmorgen van 8.30u tot 8.45u.
Geen ‘human interest’ programma’s of documentaires over personen die zich ‘geïnspireerd’ voelen door het boeddhisme; maar de Dhamma ‘pur sang’.
Naast sporadisch een korte documentaire bestaat de uitzending meestal uit een vraaggesprek met een studiogast. Vooraanstaande, internationale leraars van alle tradities passeren de revue. Je staat verbaasd hoeveel diepgaande Dhamma informatie er in een kwartier kan gegeven worden!
Is het onderwerp te uitgebreid (zoals bijvoorbeeld bij ‘het edele achtvoudige pad’), dan wordt dit verdeeld over verschillende zondagen.
Recente uitzendingen zijn op internet te herbekijken en van de vroegere is er meestal een transcriptie of samenvatting te vinden.

Zeker een aanrader voor wie echt met de Dhamma wil bezig zijn.
Een voorwaarde is wel dat je de franse taal (een beetje) machtig bent.