Buddhavacana
                                                                                          "woorden van de Ontwaakte"
 

Pali

De oude teksten van de theravada traditie zijn in het Pali geschreven en de latere mahayana teksten in het Sanskriet. In hoeverre deze beide talen verwant zijn vroeg ik aan Rob Janssen. Dit is zijn antwoord:

"Pali verhoudt zich tot Sanskriet ongeveer als het Italiaans tot het Latijn. Zij overlappen elkaar gedeeltelijk, maar Sanskriet is ouder. Het is een ontwikkeling vanuit het Vedisch, de taal waarin de Veda’s van de Hindoes geschreven zijn en die door de Ariërs is meegebracht vanuit Centraal-Azië. In tegenstelling tot wat velen menen, was Pali niet de taal van de Boeddha. Hij sprak Oud-magadhi, de taal van Magadha (huidige Bihar).

Pali is oorspronkelijk de taal van de streek rond Ujjayini (Ujjeni in het Pali), de hoofdstad van het in westelijk India gelegen koninkrijk Avanti. Deze taal is zo rond de vijfde eeuw v.Chr. een soort lingua franca geworden. Kooplieden, karavaanleiders, ambtenaren en zulk soort lieden gebruikten deze taal, waarmee ze zich over heel India verstaanbaar konden maken.
Pali-bhasa, letterlijk: de taal van de teksten, werd in de loop van de tijd opgevat als ‘Pali-taal’, zodat Pali de naam van de taal van de teksten werd.